Agia Galini

Na jihu řeckého ostrova Kréta můžete objevit městečko Agia Galini. Najdete ho přibližně 80 km jihozápadně od Rethymnonu a téměř stejně daleko jihovýchodním směrem od ostrovní metropole Heraklion.

ostrov-kreta-agia-galini-more

Letovisko je postavené na pobřeží, na úpatí vrcholku Psiloritis. Patří k horskému masivu Ida, měří 2.456 metrů a je tak nejvyšším vrcholem ostrova Kréta. Pokud jste vyznavači pěší turistiky, určitě se vydejte do vnitrozemí, kde se nabízí řada skvělých turistických tras a výletů.

Pokud se sem vydáte po silnici z Heraklionu, zjistíte, že cesta přes vnitrozemí je ve velmi dobrém stavu. Při cestě můžete obdivovat na jedné straně nejen již zmíněný masiv Ida, ale i krásnou náhorní plošinu Messara na straně druhé.

V městečku najdete na pobřeží malý přístav s rybářskými loďkami, kam se svažují okolní příkré svahy. I když je Agia Galini poměrně známým letoviskem na jihu ostrova, nejsou zde postavené žádné betonové a obrovské hotelové areály. Ubytování nabízejí spíše soukromé penziony a malé hotely, které většinou najdete v místním centru.

V centru se také můžete procházet krásnými úzkými uličkami, ve kterých jsou umístěné rodinné kavárny a taverny. Ty často nabízejí venkovní posezení s příjemným občerstvením za horkých letních dní. Samozřejmostí jsou malé obchody se suvenýry, které jsou umístěné v domcích s nádherně barevnou květinovou výzdobou.

Koupání v moři přímo u centra Agia Galini není téměř možné, vydat se tak můžete po asi 1 km dlouhé pěšině vedoucí kolem přístavu, které vede k místní pláži. Ta je dostupná přes malý potok po mostě pro pěší. Potůček ale většinou bývá v horkém létě úplně vyschlý.

Místní pláž je převážně klidná, pokud máte raději rušné pláže, vydejte se k asi 8 km vzdálenému letovisku Timbaki směrem na východ. Opačným směrem na západ pak zase objevíte větší písečnou pláž Agia Pavlos, ale také opuštěné zátoky s tichými plážemi, pokud pojedete dále k městu Plakias.

Napsat komentář