Palác Agia Triada

Vykopávky Agia Triada, paláce z mínojského období, najdete v jihozápadní části řeckého ostrova Kréta, přesněji u silnice mezi obcemi Timbaki a Mires.

ostrov-kreta-palac-agia-triada

Asi 2 km daleko od Timbaki uvidíte směrovku ke známému paláci z období antiky, k Festosu. Odbočka vede nejen k tomuto paláci, ale zavede vás i k vykopávkám Agia Triada. Nedaleko paláce uvidíte parkoviště, za kterým odbočíte doprava na silnici vedoucí do kopce.

Po pár kilometrech budete u cíle, ze kterého budete mít nádherný výhled do okolí. Vykopávky se nacházejí na svahu horského masívu, a ze silnice je díky okolním stromům můžete snadno přehlédnout. Díky informační ceduli a parkovišti se tomu ale naštěstí nestane.

Archeologické pozůstatky Agia Triada jsou zbytky centra starého mínojského města „Villa“ z doby, kdy na Krétě vzkvétala mínojská civilizace. Bohužel původní název města se nedochoval, a tak bylo naleziště nazváno podle opodál stojícího kostela z byzantské éry.

Původ Villy je datován do období kolem roku 1550 př.n.l., nedaleký palác Festos je tedy starší. Místo bylo zřejmě o 100 let později zničeno požárem a obnoveno v mínojském nebo mykénském období. Naleziště bylo objeveno na počátku 20. století archeology z Itálie.

Po vstupu do areálu Agia Triada budete muset zdolat téměř 60 schodů, které vás dovedou na bývalé nádvoří. Tvoří ho dvě křídla do tvaru „L“, která navazují severním směrem na tržiště a obytnou část. Je zde dokonce k vidění, ve výborném stavu dochovaný, historický vodovod, který vybudovala mínojská civilizace. Z nádvoří vodovodem odtékala voda do spodních nádrží.

V obytné části sídlil tehdejší panovník, můžete v ní ještě dnes obdivovat to, co zbylo z maleb na zdi. Archeologové dokonce dávají větší hodnotu nálezům z tohoto paláce než z toho známějšího, z Festosu. Jejich velkou část můžete obdivovat ve městě Heraklion, kde jsou vystavené v Archeologickém muzeu.

V muzeu je také vystaven cenný sarkofág, na kterém je zobrazeno uctívání mrtvých v Agia Triadě. Byl objeven v hrobě, která leží severním směrem od hlavní části vykopávek.

Zajímavé jsou i nálezy u schodů na pravé straně, pozůstatky staveb s pilíři. Místní agora, která je vybudovaná ve stoickém slohu, neuvidíte nikde jinde na Krétě, než právě tady. Agora kdysi bývala místem, kde se scházeli obyvatelé a bylo tržiště. Téměř vždy byla postavená v centru města a zároveň byla centrem pro náboženství.

Na malém kopečku jihozápadním směrem se dochovala kaple z byzantského období, Agios Georgios, ve které si můžete prohlédnout kamenný oltář a fresky pocházející ze 14. století. Ve stejném období byla také provedena rekonstrukce kaple. Venku před kaplí je ještě umístěn hrob se symbolem Byzantské říše.

Archeologické naleziště si můžete prohlédnout téměř po celý rok, tedy i v zimě, vstupné je přibližně 3 eura.

Napsat komentář