Chersonissos

Letovisko Chersonissos na severním pobřeží řeckého ostrova Kréta vytváří spolu s dalšími středisky Malia, Gouves a Stalida jednu velkou, a zároveň velmi oblíbenou turistickou oblast. Obvykle ani nepoznáte, že jedno letovisko končí, a druhé začíná.

ostrov-kreta-chersonissos-plaz

Město Chersonissos najdete přibližně 25 km daleko od krétské metropole Heraklion směrem na východ a 40 km od města Agios Nikolaos směrem na severozápad .

Místní pláže jsou převážně písečné, a co se týče jejich velikosti, najdete tady menší a klidnější pláže, i ty větší a rušnější, s nabídkou vodních sportů, různého občerstvení a jiné zábavy.

Z města Chersonissos se můžete podél pobřeží vydat až do Kato Gouves, po cestě budete míjet mnoho hotelů. Narazíte i na další pláže, jejichž zbarvení je nejen obvyklé do žluta, ale místy dokonce i trošku červené. Občas možná místo písku narazíte na skály.

Není divu, že je Chersonissos u návštěvníků velmi oblíbený, cestovní ruch tady živí místní obyvatele již od 70. let minulého století. Moře je zde čisté a nabízí koupání za příjemných teplot po celou letní sezónu.

V letovisku samozřejmě můžete navštívit velké množství kafenií a taveren, kde se dá ochutnat jedna z místních specialit. Také milovníci aktivit a nočního života si zde přijdou na své, přímo na pláži jsou otevřené velké diskotéky, kde se můžete bavit až do rána.

Pokud máte rádi historii, tak vás možná překvapí, že původní osídlení zde bylo vybudováno již před více než 3000 lety. V období kolem 5. století př.n.l. se jmenovalo Chersonasos. Mělo vlastní výrobnu mincí a též své vlastní zákony.

V minulosti byl Chersonissos také přístavem antického města Lyttos, a ve 3. století př.n.l. bylo město Knossosem zničeno.Místní obyvatelé uctívali bohyni Britomartis, která byla patronkou přístavů. Dnes je možné její svatyni vidět na skalnatém mysu Kastri, která byla námořníky využívána jako orientační bod.

Z městského přístavu dokonce pod hladinou moře možná zahlédnete historické římské molo. Určitě navštivte místní muzeum Lychnostasis a téže kostel Agia Paraskevi, která patří k nejdůležitějším památkám ve městě. Je opravdu veliký, tvoří ho tři lodě, a má opravdu zajímavý a nezvyklý tvar.

Zajímavým výletním cílem je i místo Sarakino s pramenem, který vyvěrá nedaleko silnice vedoucí podél pobřeží. Okolí pramene je vyzdobenou mozaikou, která představuje rybáře s úhořem.

Napsat komentář