Kostel Agioi Asomatoi

Vesničku Apokoronas najdete na severozápadě řeckého ostrova Kréta, východně od města Chania, u pobřeží Krétského moře. K jeho největším zajímavostem patří kostel Agioi Asomatoi.

kreta-kostel-agioi-asomatoi-apokoronas

A jak se ke kostelu Agioi Asomatoi dostanete? V nedalekém městečku Vrisses odbočíte směrem na Vafes a pojedete ještě dále několik kilometrů. Po pravé straně pak spatříte hnědou značku směřující právě ke kostelu Agioi Asomatoi (Koncil andělů).

Zaparkovat můžete před vesničkou Vafes po pravé straně, k památce se dále dostanete pěšky po schodech dolů. Podél cesty uvidíte pozůstatky dalších historických budov, které dokládají oblíbenost Agioi Asomatoi coby poutního místa.

Samotný malý jednolodní kostelík pochází z 15. století, jeho styl je typický pro benátské období na ostrově Kréta (13. – 17. století). Zvláštností kostela je ale výzdoba interiéru.

Namísto obvyklých scén z Kristova života a dalších svatých, jak tomu bývá v jiných kostelech, je celý interiér Agioi Asomatoi pokryt geometrickými ornamenty. Jejich barva ovšem připomíná krev po zaschnutí.

Agioi Asomatoi byl postaven na ruinách ještě staršího a zároveň většího kostela, jehož vznik je datován do 6. – 7. století. Části jeho stěn a podlahy byly odhaleny při archeologických vykopávkách, stejně jako spodní část oltáře.

Pozůstatky druhé lodi v Agioi Asomatoi byly objeveny na sever od staršího kostela, která údajně také pochází ze 6. – 7. století. Směrem na východ a na západ od kostela archeologové objevili hroby, některé z nich s malými džbány.

Severovýchodně od kostela zase byly objeveny zbytky budovy se třemi místnostmi, také ze 6. – 7. století. Vykopávky v této oblasti přinesly velké množství nálezů, jako třeba nádobí (džbány a hrnky), malou bronzovou sponu ve tvaru kříže a malý, dvojitý sloupec s nápisem odkazujícím na biskupa Epiphaneiose.

Napsat komentář