Agia Galini a výlety

Letovisko Agia Galini na řeckém ostrově Kréta nabízí nejen krásné pláže pro odpočinkovou dovolenou, ale je také skvělým výchozím bodem pro pěší výlety do okolí.

ostrov-kreta-vnitrozemi

Pro ne moc zdatné turisty je ideální trasa výletu k plošině Plataniani. Není ale moc dobře značená a pokud se sem chystáte v letních měsících, doporučujeme vyrazit hned ráno. Po cestě totiž v horkých slunečných dnech není moc příležitostí schovat se někde do stínu. Určitě si tak sebou vezměte na cestu kromě pevné obuvi i hodně pití.

Trasa měří jen něco málo přes 5 kilometrů a pomalejším tempem jí projdete za necelé dvě hodinky. Start je u obce Platanos a pokračuje se podle cedulí, v cíli se vám dostane odměny v podobě výhledu na moře a na okolní pohoří.

Příjemná turistická trasa v okolí Agia Galini vede také k místu Kartalos se zajímavou skálou, její začátek je ve vesničce Grigoria. Tam i zpět ujdete celou trasu za necelé 4 hodiny, tentokrát je již cesta poměrně dobře značená.

Ti pokročilejší turisté se určitě vydají na vrchol Psiloritis, který je nejvyšším bodem na ostrově Kréta. Trasa sice měří „jen“ asi 20 km, ale zabere vám asi 8 hodin času díky náročnosti. Je součástí Evropské dálkové trasy E4.

Dá se již označit jako vysokohorská trasa a budete k ní kromě sportovního vybavení potřebovat i dobrou fyzickou kondici. Začíná se na náhorní plošině Nida a pokračuje se podle značek k jeskyni Ideon.

Zajímavým výletním cílem je také soutěska Rouvas, ke které se dostanete z vesničky Zaros směrem na západ. Obec je známá nejen svou pramenitou vodou, kterou koupíte v mnoha obchodech, ale také dílnou, kde se vyrábějí světově proslulé hudební nástroje.

Cesta k soutěsce vede od taverny Limni po směrovkách až k malému jezeru, odkud následuje dobré turistické značení na dřevěných cedulkách. Cesta zpět je stejná, jen vede samozřejmě v opačném směru. Absolvování celé trasy trvá kolem 6 hodin, její náročnost je středně obtížná. Kromě pevné obuvi si sebou vezměte i teplejší oblečení, v soutěsce totiž bývá poměrně chladno. A to i v horkých letních měsících.

Milovníci přírody tady určitě ocení bohatou vegetaci, včetně nejrůznějších druhů stromů. Hned vedle jezera stojí příjemná taverna, která nabízí kromě příjemného posezení také rybí pochoutky.

Pokud při pěších výletech chcete kromě přírody poznat trochu blíže také krétskou historii, navštivte vesničku Anogia, kde jsou k vidění zajímavé ikony, nebo archeologické naleziště osídlení z mínojských časů. Zajímavými památkami jsou kláštery Vrondisi a Valsamonero. V tom prvním žil jednu dobu spisovatel Kazantsakis, ten druhý zase návštěvníky zaujme svou budovou v několika stavebních slozích.

Napsat komentář