Aptera

Místo Aptera najdete v západní části řeckého ostrova Kréta, necelých 10 km směrem na východ od Chanie. Ke krásné pláži Almirida je to cca 5 km, asi o 2 km více pak k pláži Kalives. Aptera je umístěná nad zátokou Ormos Soudas, ve výšce asi 250 m.n.m.. Budete tak odsud mít nádherný výhled na moře a zátoku.

ostrov-kreta-naleziste-aptera

Kvůli strategickému umístění oblasti Aptera sahají její počátky osídlení již do antického období. Byly zde tak objeveny nálezy z dórských, byzantských i mykénských časů.

Archeologické naleziště původního osídlení oblasti Aptera je dnes oplocené a umístěné v rozlehlém areálu. Mezi jeho nejzajímavější části patří zcela určitě vodní cisterny z římského období, napůl uschované pod zemí. Naleziště sice patří k těm rozsáhlejším na ostrově Kréta, přesto ale nebývá tolik navštěvované jako ta známější ve Faistosu nebo v Knossosu.

Moc turistů tak zde nepotkáte, ale určitě to není tím, že by zde nebylo nic zajímavého. Pouze nálezy pocházejí z jiných období historie ostrova Kréta.

Místní obyvatelé vesničky Aptera dnes žijí samozřejmě o kousek dál, a sice ve vesničce Megala Chorafia, které je od naleziště vzdálená asi 2 km. Patří k ní nejen obytné moderní domy, ale i zemědělské usedlosti a určitě nesmíme zapomenout ani na náměstí s tavernami a nákupní centrum.

Nedaleko vykopávek Aptera jsou k vidění i další pamětihodnosti, třeba pravoslavný klášter Agia Triada s muzeem, popřípadě klášter Gouverneto, kde mniši dokonce vyrábějí olivový olej a víno v biokvalitě.

Oba kláštery nedaleko Aptery jsou od sebe vzdálené asi 5 km. Gouverneto byl postaven v benátském slohu a patří prý k nejstarším klášterům na Krétě. Nesmí se zde například kouřit ani uvnitř fotografovat.

Aptera je také skvělým startovním místem pro turistické trasy do okolí. Například k nejdelší evropské propasti Samaria, ale i k dalším soutěskám, např. Imbros nebo Aradena. Krásnými výletními místy jsou také původní horské vesničky ve vnitrozemí, třeba Askifou či Vamos.

Napsat komentář